Youtube-sztárok

Úgy tűnik, egy egészen új és egyedi hivatással van dolga a világnak, új fogalmakkal, új technológiával és új üzenetekkel. Egyre többen vannak ugyanis, akik úgy döntenek, közlési kényszerüket és/vagy egészséges exhibicionizmusukat, szórakoztató hobbijukat összekötve a haszonszerzéssel, a Youtube segítségével keresik meg a kenyerüket (vagy legalábbis egy részét). Ők azok, akik szándékosan a népszerűségük növelésére hoznak létre ún. channeleket, s töltenek fel minél szórakoztatóbb és érdekesebb, saját készítésű videókat. Legnagyobb céljuk, hogy a csillagos égig bővítsék subscribe-olóiknak és videóik megtekintőinek táborát, miközben a föltöltött tartalmak mellett elhelyezett bannereken és online bazárjaikon keresztül csordogál be a pénz. E blog célja, hogy némi vizsgálat alá vesse ezen személyeket és műveiket, amelyekkel hozzátesznek a világhoz... vagy épp elvesznek belőle. Kinek melyik Youtube-vlogger a kedvence?

Friss topikok

Linkblog

Ninjago!

2012.04.25. 10:55 | Caballo | 2 komment

Címkék: amerika vicces jason biggs ray william johnson equals three robbin williams

 

Laza kétéves szünet után erőteljes lelkiismeret-furdalással térek vissza, miután azt látom, hogy a befulladtnak tűnő blogot továbbra is olvasgatják a lelkes Youtube-szörfölők. Ezennel, sűrű mea-culpák közepette, könnyes szemmel fogadom meg tisztelt Olvasóim előtt, hogy jóváteszem elmaradásomat!

Hogy minél könnyebben visszarázódjunk a Youtube-on fellelhető agyzsibbasztó mutatványok feldolgozásába, újbóli bemelegítésként talán ismét RWJ lesz a legjobb választás. Fejcsóválón mosolyogva olvastam végig az öreg harcos Ray-ről készített első bejegyzésemet, miután az ott leírtaknak körülbelül 50-60%-a gyökeresen megváltozott 2010 áprilisa óta.

 

Ray ugyanis időközben szert tett a Youtube legnépszerűbb sztárjának becses címére, másként fogalmazva ő dicsekedhet a legtöbb subscribe-olóval. Ez a siker olyan jelenségekkel és előrelépésekkel alkotott körfolyamatot, mint hogy vlog channeljének arculata látványosan felfejlődött mind minőségében, mind felépítésében. Gondolok itt a jobb képességű kamerára és hangosításra, videóinak tematikusabbá tételére - ami annyit tesz, hogy igyekszik minden epizódját valamilyen főtéma, vezérvonal mentén megszerkeszteni - , az epizódokat záró bakishow-ra, vagy épp az olyan, egy-egy alkalommal vendégeskedő sztárok megjelenítésére, mint például Robbin Williams (Short Hairy Guys), Jason Biggs (You're so Metal), de Danny DeVito, vagy az elsősorban a Dr. House-sorozatból megismert Kal Penn is feltűnik egy-egy comment question erejéig. Most hirtelen ők jutottak eszembe, de azt hiszem, több sztár is volt már...

 

Nem mellesleg Ray többé olyannyira nem egyedül dolgozik, hogy egy komplett stáb áll mögötte, kreatív szakemberekkel, rendezővel, technikusokkal. Egyszóval: profi lett, ráadásul a virtuális világ meghatározó fórumán, a Youtube-on, és ez mindenképp értékelendő. Apropó "fórum": a korábbi indítómondatát ("What's happenin', forum?") törölte a műsormenetből, amit én személy szerint sajnálok, bár messze nem annyira, mint a - szerintem - parádésan szórakoztató "You know what time it is!" - felkiáltást a már említett comment question of the day felvezetése előtt. De hát ez van. Semmi sem tökéletes. =))

Amit továbbra is határozottan kijelenthetek, hogy Ray videóinak sikere töretlen, ami egyrészt annak köszönhető, hogy felkapott viral video-kat gyűjt össze, másrészt - és én speciel ezért nézem őket - az idióta, alacsony srác hozzáfűzött kommentjeinek, amelyek továbbra is viccesek, találóak és ironikusak. Már persze annak, aki vevő az ilyen típusú poénokra, erre a stílusra. Én az vagyok.

Nézzük csak meg például a New Ninja Turtles Movie című alkotását... Első blikkre talán azt gondoljuk, rém egyszerű egy ilyen 6 perces szösszenetet összehülyéskedni, de próbáljuk csak meg. Ki fog derülni, hogy nemis.

 

A srácnak egyébként több egyéb vlog channelje született, mióta utoljára írtam róla; nagy népszerűségnek örvend például a Your Favourite Martian nevű is, melyben animált alteregójával, animált együttessel ad elő meglehetősen perverz, obszcén és/vagy találóan humoros dalokat. Ezekről talán majd egy későbbi bejegyzésemben értekezem bővebben.

 

Watt25 még 2011 júniusában (izé... =)) hozzámfűzött kérdése pedig van annyira érdekes és jogos, hogy bejegyzésbe emeljem: "Vajon van magyar Youtube-sztár is?"

Kedves Watt25, mindenekelőtt tisztázni kell, kinek honnantól kezdődik a sztárság fogalma. Népszerű magyar vloggerek biztos, hogy vannak, ám a nagyobb hírnévnek, social media process-nek sajnos elengedhetetlen kitétele a videók nyelvezetének valamely széleskörűbben elterjedt volta, mint például az angol, a német, vagy a kínai. Így azt kell mondjam, aki magyar nyelvű csatornát indít, az, ha ügyes, eredeti, niche-t tud alkotni, akkor nagy népszerűségre tehet szert kis hazánkban, azonban még egy jó ideig - körülbelül addig, amíg a magyar nyelv világnyelvvé nem válik - nem számíthat arra, hogy TV-s talk show-k tömegeibe hívják meg vendégnek, amely meghívásokat ő aztán egy könnyed, egóját finoman megpuszilgató legyintéssel elutasíthat - mint ahogy azt számomra igen pozitív módon Ray is teszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://youtubesztarok.blog.hu/api/trackback/id/tr384472387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2012.05.02. 15:38:29

Figyelek! :)
Egyébként az eltelt idő alatt :))) azért megjelent Az Arc Nélküli Manus, bár ő egy kicsit más kategória, de mindenképpen nézhető.
Érdekes a 3amagyarigazság is, mert bár bevallottan RWJ koppintás, és nem valami nagy minőség, de képes voltam végignézni a videóit. (Már ez is nagy szó szerintem.)

Caballo 2012.05.08. 21:45:37

Az Arc Nélkülit ismerem, fogok írni róla, bizony jogos (és szerintem profi)! A 3 a magyar igazság viszont még új, rákeresek... Örülök, hogy visszatértél! =)
süti beállítások módosítása